trešdiena, 2013. gada 7. augusts

Web-baneri, animācija, flash-video kā vizuālā un informācijas dizaina (attiecīgi arī UI, UX WEB-dizaina) svarīgas sastāvdaļas.

Post English
Post Russian
Prezentētā materiāla versija krievu val.info-banner.tk


Kāpēc raksts šoreiz par informatīvās animācijas, video un web-baneru izmantošanu un iespējamiem ieguvumiem, nevis  (UI), (UX) WEB dizainu, kā bija solīts iepriekšējā rakstā?

    Vispār jau (UI), (UX) WEB dizainu (User interface un User experience)  pat pagrūti pārtulkot latviešu valodā, kur nu vēl saprotami izskaidrot. Tā kā nepretendējam uz pārāk lielu „akadēmiskumu” vizuālā un informācijas dizaina jomā (drīzāk praktisku pielietošanu un taustāmiem rezultātiem),  tika nolemts doto jautājumu apgaismot nedaudz citādā, mūsuprāt „populār-zinātniskākā” plāksnē.

Tātad, tuvāk par iemesliem - problēmām- risinājumiem :
Pirmkārt, virsrakstā minētais dinamiskais vizuālais kontents (saturs) -  Web-baneri, informatīvā animācija, flash-video, mikroprezentācijas un vizuālie interaktīvie elementi uz doto brīdi ir viena no svarīgākajām info dizaina (attiecīgi arī UI, UX orientēta  WEB-dizaina) sastāvdaļām. Ja runājam tieši par (UI), (UX) prasībām atbilstošu modernu web-resursu, iespējams, vissvarīgākā. Aktuālākā jau nu noteikti. Pie tam īpašus paskaidrojumus neprasa tas, ka informatīvā animācijas, flesh-video un web-baneru informatīvais potenciāls daudzkārt pārsniedz jau tā milzīgās statiskās vizuālās informācijas iespējas. Neaizmirsīsim, ka klāt te nāk  vēl arī skaņa un interaktīvie elementi.

Tātad, ja mēs gribam daudz maz apgaismot (UI), (UX) WEB- dizainu, mums tomēr jāsāk no taustāmiem pamatiem. Jāsaka, šie „pamati” tik tiešām ir daudz apjaušamāki, nekā pati „celtne”.
Lieta tā, ka pat akadēmiskos, ar informācijas dizainu un (UI), (UX) WEB- dizainu saistītos materiālos un definīcijās ir acīmredzams juceklis, kā arī „ietekmes sfēru” un pielietojuma „pārsegšanās”. Noteikt striktas robežas, kur beidzas viens un kur sākas otrs pat speciālistam ir visai pagrūti.

   Mēģināsim, tomēr, balstoties uz pieejamo informāciju, viena garā teikumā atbildēt uz jautājumu: 
”Kas tad īsti (UI), (UX) WEB- dizains ir?”

Tas varētu būt web dizains, kas maksimāli orientēts uz mērķauditorijas vajadzībām un katra lietotāja (patērētāja) individuālajam īpašībām/pieredzi. Tā ir vienkāršība lietošanā, intuitīvs interfeiss, pārskatāmība. Tas ir dizains, speciāli pielāgots  noteiktam (vidējam) patērētājam ar viņa individualitāti, viņa mentalitāti, viņa zināšanu un kvalifikācijas līmeni, pat dzimumu. Un tas ir skaistums galu galā, ar iespēju gūt tīri estētisku baudījumu.

Un tagad pamēģināsim paši sev dot populārzinātnisku definīciju „vienkārši” dizainam/web-dizainam.
Vai tas nebūs gandrīz viens un tas pats? Vai tik mēs, pieprasot „web-dizaineri ar obligātām zināšanām (UI), (UX) WEB- dizainā” nepieprasām  „autovadītāju, kuram obligāti jāprot vadīt auto”? Tas nu par to jucekli definīcijās, bet nu lai paliek, kā ir.
Mūsu uzskats - dizains vai nu ir, vai iztrūkst Web lapā. Ja darbojies speciālists (web- dizaineris), tad gan informācijas arhitektūras principi, gan lietotāja pieredze un individualitāte, gan iedarbīgākie vizualizācijas principi būs ievēroti un pielietoti. 
Cita lieta, ka par web-dizaineri saucam (vai paši sevi sauc) gan Web programmētājs, gan web meistars, gan CMS speciālists. Pat vidusskolā māca, kā uztaisīt savu mājas lapu. Ja runa iet par sevis prezentāciju vai draugu-kolēģu pulka blogu, kur viens otru saprot no pusvārda, kāpēc ne? Ja nāk kaut kas apjomīgāks un sarežģītāks, situācija mainās.  Protams, gadās cilvēki-orķestri, tad viss ir kārtībā. Un lieta te nav pat speciālajā izglītībā, kaut gan tā ir svarīga. Drīzāk tā ir uztvere, tā ir sadzīves pieredze tanīs jomās, kas web resursā tiks apgaismotas, tā ir spēja sajust, kā vienu vai otru lietu redz citi. Un pasniegt šo lietu tādā veidā un tādā iepakojumā, ka ir patīkami un viegli gan „izsaiņot”, gan pēc tam lietot. 
Tas varētu būt tāds empātijas, mākslinieciskās gaumes, web tehnoloģiju pārzinātāja, arhitekta/inženiera/pedagoga talanta un ”pārdevēja ķēriena” veiksmīgs sajaukums. 
Tas nu būtu par  UI, UX orientēto  WEB-dizainu. 
Bet nu atgriezīsimies pie tiem daudz saprotamākajiem stūrakmeņiem - Web-baneriem, web-animāciju, flash-video.

Kāpēc par tiem, un tas būtu otrkārt:
Nevēlas ne par ko mūsu (info dizaineru) klients pilnīgi „mest ārā” savu maz efektīvo mājas lapu un veidot jaunu. Gribas uzlabot, renovēt, optimizēt  utt.  Negribētos nonākt pretrunā ar pašu rakstīto- iepriekš jau tika stāstīts par šādu procesu mazo efektivitāti tieši web-resursiem, kuri „nestrādā” (salīdzinot, teiksim, ar nedaudz bojāta auto remontu).

Bet viens web-lapas „atveseļošanas” paņēmiens tomēr varētu tikt pielietots.
Jā, tie varētu būt tie paši informatīvie Web-baneri, web-animācija, flash-video, mikroprezentācijas. 
Uzsvērsim, ka runa būs par tiem, kurus izvieto pašā web–lapā. Tas nav tas pats, ko izvieto You Tube, Ru Tube,Vimeo u.c. informācijas un reklāmas nolūkos (kaut gan to var darīt. Kā labāk - raksta beigās). Runa šoreiz nebūs arī par tiem spožajiem „Pērc” , „Paraksties” „Ķer”, „ Click”, bet tikai tiem, kuri satur pamatīgu informācijas dozu, vai speciali izveidoti tā, ka nepārprotami izceļas baneru apmaiņas tīklos. Tādu mazu „banerīti” dažkārt ir pat sarežģītāk izveidot, nekā lielo info –baneri.

Labi, mēģinām atveseļot savu web saitu….

    Lai saprastu, kāds varētu būt uz interneta lietotāju (viņa pieredzi, mākām un prasībām orientēts dizains, un attiecīgi- dinamiskais un statiskais vizuālais kontents (saturs), būtu jāsaprot, kāds tad šis vidējais lietotājs uz doto brīdi ir. Lai neapvainotu mūsu lasītāju, uzsveram „Vidējais” un atstājam katram iespēju pašam sev pateikt: „Es nu gan tāds neesmu” Pie tam esam gatavi arī piekrist, ka tas tik tiešām tā ir. Uzreiz minēsim arī iespējamos „objektīvos”  un objektīvos iemeslus.

Tātad,
- uz lasīšanu paslinks – nav (maz) laika, ir svarīgākas lietas,
- pie mazākās iespējas gatavs pārlēkt uz citi resursu - tur var būt jēdzīgāks izskaidrojums - būs sadalīts pa gabaliņiem, iespējams arī sagremots,
- ne pārāk erudīts – priekš kam, visu var atrast internetā, vai noalgot konsultantu,
- tramīgs un neizlēmīgs -  dažādas „piramīdas”, „falšās” mājas lapas un firmas-viendienītes tik tiešām ir pamatīgi sabojājušas dzīvi gan patērētajam, gan godīgiem uzņēmējiem.
- diezgan inerts pret dažādiem „Pērc”, „Ķer”, „Paraksties” utt. – galu galā taču vienreiz jāpadomā-KO?, Priekš kam?, Ar ko tad šis piedāvājums ir labāks?
- tanī pašā laikā – ieraudzījis kaut ko pie kaimiņa – „Es arī tādu gribu!”

Kas nu tad labāk var apmierināt šīs vajadzības un izkliedēt šaubas, kā pārdomāts vizuālais skaidrojums? Kuras mājas saimnieks viesīs vairāk ticības un sapratnes kaimiņos un garāmgājējos – gaumīgas, ērtas, sakoptas, kur viss ir viegli pārredzams un atrodams, vai tādas - aiz necaurredzama žoga, ar neskaitāmiem torņiem un maziņiem lodziņiem  un dziļu pagrabstāvu, kur nezin kas atrodas un nezin kas notiek? 
Te varētu vilkt paralēles ar informācijas arhitektūru, un te nu mēs atkal nonākam pie info-dizaina 4 soļu efektivitātes principiem. Raksts gan bija par informatīvo attēlu, t.i. statiskā vizuālā kontenta iespējām internetā, par pareizu tā veidošanu un virzīšanu (promotion), taču piemērojams arī "dinamikai", īpaši attiecībā uz priekšizpēti un koncepcijas izstrādi.

 Kas mums ir ar Web-baneriem, web-animāciju un informatīvo (vai reklāmas) video (dinamisko vizuālo kontentu)?

  Veidošanas principi varētu būt stipri līdzīgi, taču to iespējas informācijas vizualizācijai ir daudzkārt lielākas, tas nevienam šaubas nerada. Taisnības labad gan jābilst, ka dinamiskais kontents, atšķirībā no statiskiem informatīviem attēliem pats par sevi reitingus internetā neceļ, izņemot GIF animāciju, kur atsevišķs attēls var nonākt attēlu topos. Dinamika optimizē pašu mājas lapu.

Kādos tad web saitos būtu mērķtiecīgi ar statisko un dinamisko kontentu uzlabot kvalitāti?

Galvenokārt tas arī būs tieši tas gadījums, kad sākotnēji izstrādājot web lapu, informācijas arhitektūras, UI, UX orientētā  WEB-dizaina principi netika pielietoti. Vai arī saits ir tiktāl „apaudzis”ar informāciju, ka tie ir pārstājuši darboties.
Rezultātā: web lapā ir interesants materiāls, tai ir savs „vārds” un svars internetā, augsti reitingi, bet
informācija ir „nelasāma” un „neskatāma”. Apmeklētājs atnāk un pavirši izlasa, vai ātri „aizlaižas”.
Starp citu, dotajā brīdī to jau var attiecināt arī uz mūsu pašu blogu. Taču ņemsim vērā - „bloggers” ir bezmaksas RAKSTU uzturētājs ar saviem tehniskiem ierobežojumiem, kuri dizainerim „neļauj” pārāk izvērsties. Savukārt  mūsu raksti ir domāti lasītājam, „kurs nav tik bagāts, lai pirktu lētas mantas”, tātad, pirms ko nopērk, ir gatavs izlasīt arī pabiezāku lietošanas instrukciju.

Ejam tālāk- konkrēti piemēri, kur pielietojama atveseļošana ar  Web-baneriem, web-animāciju, flash-video, mikroprezentācijām.

Vienu apmēram noskaidrojām: web- saits ar unikālu, interesantu, bet apjomā lielu tekstuālo materiālu. Ļoti patīk meklētājiem. „Patiktu” arī  lasītājam (jo īstenībā ir derīgs), taču tas ir paslinks un/vai nepretendē uz lielu erudīciju;

Tā varētu būt arī mājas lapa, kura atspoguļo visai specifisku tēmu – te bez vizuālā skaidrojuma arī pagrūti iztikt;

Web-saits, kura galvenā tēma ir atbildes  uz dažāda veida „Kā…….?”,  „Kādā veidā…?” „Kur…………?,  u.tml.

Apakšgrupa varētu būt arī kāds interneta veikals, kurs pārdot, teiksim, mauriņa pļaujamās mašīnas.
Kā lai vēl labāk paskaidro, cik tā ērti un vienkārši tīrāma, kā ar īsa video palīdzību. Turklāt tā ir papildus iespēja parādīt, cik tā mašīnīte ir skaista un eleganta, cik viegli un graciozi tiek galā  ar šo „tehnikas  brīnumu” simpātiska blondīne uz savas vēl simpātiskākas mājas fona. Pie viena var ievietot arī atsauci, kur šādas pasaku mājas pārdod nu „gandrīz par velti”. u.t.t.

Kas vēl būtu svarīgs?
Bez šaubām, tā ir reklāma, precīzāk tās izmaksas. Tikai mazliet padomāsim, cik dažādas, pie tam stipri iedarbīgas video reklāmas var  izvietot uz saviem un partneru internet-resursiem par naudu, ko maksā īss video-rullītis televīzijā, vai raksts ar foto attēliem  žurnālā?
Agrāk bija par ko maksāt – miljonu auditorija un, galvenais – TICĪBA informācijai, ko sniedza šie „reklāmas monstri”. Lai neizsauktu viņu dusmas un netiktu apvainoti negodīgā konkurencē, neteiksim, kāpēc „agrāk” un pagātnes formā. Jautājums ir cits - par ko maksājam tagad?

Un nobeigumā,
Ņemot vērā dinamiskā vizuālā web-kontenta (informatīvo baneru, web-animācijas, flash- un HTML-video, mikroprezentāciju, audio- pavadījuma) svarīgumu un aktualitāti tieši web-saitiem, šai tēmai tika atvēlētas speciāli izveidotas  „Orius” info-dizaineru mājas lapas  angļu val. - http://banner-market.tk krievu val. - http://info-banner.tk Bez liekas „Teorijas”- tikai piemēri, idejas. Latviešu valodā, laikam nebūs - diemžēl pārāk maza pasūtītāju - latviešu atsaucība, lai realizētu tik apjomīgu projektu. tomēr izveidojām  - http://banner-master.tk  piez. 22.04.2014

Saita versija krievu val.info-banner.tk

    Kā redzat, galvenā atšķirība no citiem līdzīgiem saitiem izteikta saukļos- vadlīnijās un to realizācijā: 
1. „Izvēlaties no visa internetā piedāvātā vai redzētā to, ko, apmēram, vēlaties, un tas būs JŪSU! 
2. Parādiet vietu savā web-lapā, un ko Jūs tur gribat vizuāli „pateikt”. Pārējo paveiks „Oriuss” 
Iespējamas arī šo divu pieeju jebkāda veida kombinācijas.


Tika solīts, ka skaidrosim atšķirību starp You Tube, Ru Tube,Vimeo u.c video portālos izvietojamo video un to, kurš tiek lietots pašā mājas lapā. 
Vispārēja gadījumā tās it kā nav, bet ir tehniskās nianses un paliela atšķirība no informācijas dizaina viedokļa.

Uz You Tube apmeklētājs iet, lai noskatītos noteiktu materiālu. Ja tas viņu interesē, viņš skatīsies 2-5-50 minūtes, stundu - cik vajadzīgs. Īsu video savā mājas lapā vēl var ielādēt, bet liela apjoma mediju failiem jau ir ierobežojumi. Pat ja tas ir iespējams, vai ir vajadzība pārslogot mājas lapu ar garu video, ja to bez problēmām var izvadīt uz video-portālu. Tās būtu tehniskās nianses.

No info-dizaina viedokļa:
Mēs jau daļēji skārām šos jautājumus, atcerēsimies: Kādam nolūkam savā web saitā izvietojam flash-rullīti vai informācijas animāciju? Plašākai un uzskatāmākai informācijai, papildus skaidrojumiem, interaktivitātei…Respektīvi – tādā veidā, lai apmeklētājs uzreiz to redz, iespējams pat nepārtraukti. Šajā situācijā vizuālajai informācijai jābūt uzmanību piesaistošai, īsai, bet viegli saprotamai (optimāli no 2-3-5 kadriem līdz minūtei, ne vairāk) Tanī pašā laikā tā nedrīkst pilnībā novērst skatītāj uzmanību no visas lapas kopumā. 
Ne velti „Flash” tiek tulkots kā „uzliesmojums, izpaudums, īsa ziņa. Dažkārt šim uzliesmojumam jāizgaismo pus-lapa, citkārt tikai viena vienīga svarīga rindkopa vai pat viens teikums. Ar flash šoreiz saprotam arī GIF un HTML 5 (t.i. visu „dinamiku”, ko pa taisno var ievietot lapā)

Tātad, gan priekš video portāla, gan savai mājas lapai mums varētu būt viens vizuālais materiāls, bet dažāds pēc apjoma, „svara” un informācijas plūsmas ātruma. Speciālisti zinās piebilst, ka ir atšķirības arī informācijas „pasniegšanas” veidos un paņēmienos, kā arī spec-efektos. Pat juridiskie aspekti var būt atšķirīgi – piemēram 25. kadrs vienā vietā var tikt pielietots, citā tas ir aizliegts.

Ja tomēr vēlamies izvietot materiālu gan video portālā, gan savā mājas lapā, optimālais risinājums būtu:
Sākumā uztaisīt, vai pasūtīt profesionāļiem priekš tā paša YouTube, pēc tam materiālu (nerediģēto) iedot  info-dizinerim mājas lapas fleša izveidošanai.
Labs variants, kad You Tube (vai citur) kaut kas jau izvietots. Speciālists izpētīs, kas no dotās tēmas īpaši patīk skatītājiem, kas notiek pie konkurentiem, kas būtu raksturīgs firmai, kas to varētu izcelt citu starpā u.t.t. Tad var „uztaisīt” ekstraktu no esošā, pievienot tekstu, mutiskos komentārus, efektus, iemontēt foto – sanāks spilgts flash vai informācijas banneris priekš mājas lapas. Parasti tā tiek arī darīts attālinātas sadarbības gadījumā. Tāds pats process arī ar tīri fotogrāfiskiem materiāliem.

Protams, arī korporatīvā video veidošana priekš sociālajiem tīkliem un video portāliem var tikt realizēta sadarbības ar informatīva dizaina studiju ‘Orius” ietvaros. Arī video-montāža, titri, papildus efekti un animācija.


Piebildīsim, ka visi augšminētie procesi un darbības (it sevišķi dažādas biznesa, interneta un tirgus priekš-izpētes) parasti ir „obligātas” tikai sadarbībā ar ‘Orius”. Atcerēsimies, Info-dizaina studijas darbības koncepcija,  prioritātes un atšķirības no citām web- dizaina un info-dizaina studijām tika prezentētas jau gadu iepriekš (raksts „Informatīvā dizaina uzdevumi un 4 soļi efektivitātei”). Šīs nostādnes, kas ir pierādījušas savu pareizību ar „taustāmiem” un  patiesi globāliem rezultātiem  (sk.vēlākos rakstos), nepārprotami un konsekventi tiek ievērotas arī dinamiskā vizuāla web lapu satura izveidē, jo „Mēs nevaram atļauties nekvalitatīva produkta ražošanu.”


 "Orius" digital production.
e-mail: oriusdigital@gmail.com